Distichiasis/Ektopiske Cillier

Distichiasis/Ektopiske Cillier

Vi har valgt, at få vores hunde øjenundersøgt da vi mener, at man som opdrætter skylder både hvalpekunder og fremtidige hvalpe, at hvalpens start på livet og fremtid gerne skulle være så sund og god som muligt. Det kan man kun give den, hvis man som minimum kender forældrenes sundhedsstatus og ved, hvilke parringer man skal undgå.

Vi har valgt det, til trods for, at det ikke er noget krav for racen og vi har gjort det, fordi vi ved, at sygdomme som PRA, PLL, LOA osv, forekommer i racen, sygdomme, der direkte invaliderer hunden og som i visse tilfælde (som eksempelvis LOA) kan betyde at hunden må aflives. Har man prøvet at modtage en mail fra en fortvivlet hundeejer, hvis hund (ikke vores opdræt) har fået PRA og som nu skal have fjernet det ene øje, så ved man hvor vigtigt det er, for opdrætterne at gøre deres forarbejde grundigt før de avler på deres hunde.

Har man været omkring Bindies (Cudweed's Darling) oplysninger på DKKs hundeweb, har man sikkert set, at der ved øjenundersøgelsen er påvist noget, der kaldes Distichiasis/Ektopiske Cillier (DEC).

Distichiasis/Ektopiske Cillier er kort fortalt hår, der vokser indenfor øjenlåget. For nogle hunde kan det genere i form af udflåd fra øjet og irritation og i enkelte tilfælde kan give et lille sår på hornhinden, der behandles med øjendråber  - for andre hunde, som Bindie, mærker de intet som helst til det. 

Skulle det genere hunden at have DEC, er behandlingen ganske simpel; Dyrlægen bedøver hunde og brænder eller fryser med en ganske fin nål hårsækken så håret dør og forsvinder. 

I andre tilfælde falder håret ud af sig selv. Dette betyder da også, at en negativ status ved øjenundersøgelse på ingen måde er en garanti for, at hunden ikke har eller har anlæg for at få Distichiasis/Ektopiske Cillier. 

I Bindies tilfælde er hendes afkom  Albert og Annabelle begge blevet øjenundersøgt og der er  ikke blevet påvist DEC.

Kommentarer